2022-03-03 08:22:14• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Mégis átkelhetnek a román-magyar határon az útlevéllel nem rendelkező ukrán menekültek?

Noha az országos határrendészet (IGFP) szerda este még azt közölte, hogy március 2-án, romániai idő szerint 15.45 órától a román-magyar határszakaszon át Magyarország területére csak olyan harmadik országbeli állampolgárok (beleértve az ukrán állampolgárokat vagy más, Ukrajnából érkező személyeket) léphetnek be, akik megfelelnek a schengeni térségbe való belépés feltételeinek, Bogdan Aurescu külügyminiszter nem sokkal később már arról írt közösségi oldalán, hogy a magyar hatóságok visszavonják az intézkedést.

 

A határrendészet által a Szatmár.ro-nak is eljuttatott sajtóközlemény szerint a magyar hatóságok eltörölték az Ukrajnából érkező harmadik országbeli állampolgárok Magyarországra történő beutazásának engedélyezéséről szóló korábbi rendelkezést, amely az ottani helyzetre való tekintettel bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt elfogadott.


"Jelenleg a román-magyar határszakasz átkelőhelyein nagy a várakozási idő, mivel nagyon sok személygépkocsi, teherautó és személy jelentkezik határellenőrzésre. Felhívjuk figyelmet, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságokkal közösen végezzük, így további ellenőrző sávok megnyitása a szomszédos ország hatóságaitól is függ. Ebből a célból felvettük a kapcsolatot a magyar hatóságokkal' - szögezi le a román határrendészet.


A nagyváradi határrendészet főfelügyelője, Marin Bondar, az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a magyar hatóságok 15 óra körül tájékoztatták őket, hogy a harmadik országbeli állampolgárok vagy biometrikus útlevél, vagy régi típusú útlevél esetében vízum birtokában léphetnek Magyarország területére.


Bogdan Aurescu szerint Magyarország meggondolta magát


Románia külügyminisztere szerda késő este Twitter-oldalán közölte, hogy a magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel folytatott egyeztetés után Magyarország visszavonja a korábban bejelentett intézkedést. Bogdan Aurescu bejegyzésében köszönetet mondott a magyar külügyminiszternek a döntés megváltoztatásáért. A határrendészet a külügyminiszter bejelentésével kapcsolatban cikkünk megjelenésének pillanatáig friss információt nem közölt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: